Rosa Bandet -ingenting jag stödjer...jag vet att rubriken kan vara provocerande för många.  Jag förstår alla som bär ett Rosa Band. Det har jag också gjort – fram till den dagen jag själv stod öga mot öga med cancer och började fundera kring forskning och förebyggande åtgärder.  Denna efterforskning resulterade i att det Rosa Bandet (för mig) fått en helt annan innebörd. För mig symboliserar det Rosa Bandet den vanliga människans okunnighet och naivitet  kontra läkemedelsjättarnas bottenlösa girighet och korruption.

I denna korta artikel presenterar jag den rosaskimrande kampanjen ur ett annat perspektiv än vad många är vana att se den.  Är den verkligen så helylle som den verkar eller finns det en baksida?

Visste ni t.ex. att  det finns två olika rosa band vars inkomster hamnar i två olika kassor?

Det ena ser ut så här:


Bakom det står Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation. För varje köpt band går pengarna främst till forskningen inom bröstcancer.

Det andra ser ut så här:

75073_rosa-bandet-_2017.jpg

Bakom denna står Cancerfonden som skänker ca 80% av vinsten från försäljning till all sorts cancerforskning.

När jag handlade på ICA  igår  överöstes jag av budskapet ta en ”rosa månad”. Detta budskap  syftade till att jag  genom att köpa ”rosa” varor i butiken skulle bidra till att sponsra rosa bandet kampanjen. Så långt låter allt bra, eller hur? Första tanken blev naturligtvis att köpa både rosa ägg och rosa toalettpapper. I kassan frågade kassörskan om jag inte skulle köpa ett rosa band också. Hade det varit för två år sedan hade jag men nästan 100% säkerhet lämnat butiken med mina rosa varor och med ett rosa band prydligt fäst på bröstet.

Innan jag fortsätter  vill jag vara tydlig med att jag inte är emot insamlingar till förmån för bröstcancer eller andra välgörande ändamål, dock tycker jag att det finns anledning att vara kritisk även till denna typ av verksamhet. Att innan  man  sveps med i kampanjen och stolt visar upp sitt rosa band – ska vara på det klara med vad det faktiskt är man skänker pengarna till.

Kampanjs huvudsponsor är AstraZeneca,  ett av världens största och mäktigaste  läkemedelsbolag. Detta ägs bland annat av ICI som tillverkar bekämpningsmedel, insekticider och plaster. ICI och AstraZenecas kemiska fabriker släpper dagligen ut potentiella cancerframkallande föroreningar i miljön som har ett direkt samband med bröstcancer.

Hmm…men kanske kan man ha överseende med detta ,  AstraZeneca har ju trots allt tagit fram läkemedlet Tomoxifen som är en effektiv behandling vid bröstcancer? Dessvärre är en välbelagd biverkning av detta läkemedel en ökad risk för cancer i andra organ.

Ser ni kopplingen: Köper du Astras produkter kan du få cancer, bli behandlad med medicin från samma bolag , som i sin tur orsakar andra typer av cancer. Bakom allt denna girighet säljs det söta rosa rosetter som ska hjälpa folk att få ökad medvetenhet för bröstcancer. Och samma företag tjänar pengar även på det i slutändan.

Men forskningen då?

Astra lägger stora summor på att hitta botemedel mot bröstcancer men varför läggs inte några summor på förebyggande medel och att motverka cancerframkallande ämnen i vår miljö?  Helt enkelt därför att Astra  skulle förlora på det.

Andra Frågor som jag tycker man ska ställa är: Hur mycket får man profitera så länge en slant går till hjälpande verksamhet? och hur kan BRO och Cancerfonden tillåta märkning av rosa varor som kan vara cancerogena?

Nästa gång du ser rosafärgade produkter: Fundera på om du blir lurad att tro, att du hjälper cancersjuka genom att stödja forskning medan du egentligen stödjer ett företag som producerar cancerframkallande produkter och tjänar pengar på det.

Kvinnor kan göra en egen insats för att eliminera bröstcancer  istället för att låta stora företag eller andra kapitalintressen definiera dagordningen. Sprid kunskap om förebyggande åtgärder. Cancerepidemier är inte något stort mysterium. Orsakerna till cancer är väl kända: dålig kost, giftiga ämnen i vardagsmiljön,  livsstil,  miljögifter, kemikalier, läkemedelsbehandlingar etc.

Alternativa insatser kan vara att stötta milöorganisationer som utövar påtryckningar mot kända miljö- och cancerframkallande ämnen. På så vis skulle bröstcancermånaden faktiskt kunna vara ett kraftfullt sätt att utbilda kvinnor om de verkliga orsakerna, samt sprida kunskap om förebyggande åtgärder.

Jag vill vara med och hitta en lösning! – men jag tänker inte svepas med i detta rosa jippo utan  välja sättet med omsorg och noggrannhet så det står i relation till mina egna värderingar!

Vad har ni för åsikter om detta?

Nästa vecka kommer jag att visa er vilka varor som Cancerfonden valt ut som ”Rosa”. Dessa varor som företag  säljer i namnet av bröstcancer som innehåller kemikalier som relateras till en ökad risk för sjukdomen. Hur läkemedelsindustrin faktiskt styr mer av sjukvård och forskning än ni kanske faktiskt vill veta. Häng med. Jag lovar att det blir intressant!

  1. Tack Sabina. Jag tycker det är viktigt att vi blir medvetna om vad och vilka vi vill stödja. Sedan är det upp till var och en att göra sin egen bedömning!

 1. Mycket intressant. Är det alltså likadant om man skänker pengar till Cancerfonden direkt via månadsinbetalningar?

  1. Så hur ska forskningen få in pengar då? Ska vi betala in direkt till forskarnas lönekonton eller? Klart man ska fortsätta stödja CF. Det finns skit i allt som samlas in. Skicka en hundring till svältande och har du tur kommer det fram en femma av den hundringen.Resten hamnar i ”administration” på villovägar… Den krassa verkligheten är att forskning behövs, ytterst få anslag från stat och regering vilket gör att enda möjligheten för att fortsätta att finansiera detta är via insamlingar. Dagens fakta … Å jag tycker absolut att man ska fortsätta vara månadsgivare för utan oss så hade vi inte kommit så långt i vetskapen om cancer än vad vi vet idag… Så vänligen avfärda inte all insamling…

   1. Mitt primära syfte var att belysa baksidan av denna insamlingskampanj. Att öppnar våra hjärtan och vår plånbok för goda ändamål eller för en medmänniska i en svår situation är naturligtvis otvivelaktigt positiv. Med detta vill jag uppmana er att vara kritiska till de varor som säljs till förmån för Rosa bandet. Att Tänka till en extra gång vad det är för en produkt man är på väg att köpa. Kanske är det bättre att faktisk ge ett bidrag direkt till Cancerfonden istället för att köpa något som i slutändan inte är något bra.

 2. Dessa tankar har slagit mig också tidigare. Det säljs varor där en stor del av intäkterna går till cancerforskningen, men vad är det egentligen vi köper? Rosa kanelbullar, ja det är ju gott. Men kanelbullar innehåller socker. Socker är inte bra, det kan i sin tur leda till sjukdomar som till exempel cancer. Eller hinkar med tillhörande svabb. Hinken är gjord av plast. Plast är dåligt för miljön vilket är dåligt för oss och våra kroppar och kan om vi har otur i slutändan ge cancer. Om företagen verkligen ville, så skulle de självmant kunna skänka pengar till forskningen utan att lura oss att köpa deras varor.
  Samma sak med företag på till exempel Facebook. Man kan ibland läsa ”för varje gilla skänker vi x kronor till cancerforskningen/katthemmet/rädda barnen/greenpeace” eller vad det nu är. Det är ett billigt och fult sätt att köpa sig likes på. Kan de inte bara skänka pengar ändå undrar man

  1. Exakt – Med den kunskapen är det svårt att förstå logiken i att köpa bullar och plast och tro att vi bidrar till kampen mot cancer. En sak är säker. Vi bidrar inte till att förebygga cancer…

  1. Mitt primära syfte var att belysa baksidan av denna insamlingskampanj. Att öppnar våra hjärtan och vår plånbok för goda ändamål eller för en medmänniska i en svår situation är naturligtvis otvivelaktigt positiv. Just därför ville jag visa på omständigheterna kring just Rosa Bandet och Cancerfonden som kanske inte alla kände till.

 3. Kom hit efter ett tips från annan bogg. Bra skrivet. Kul att fler uppmärksammar att alla rosa varor inte är bra mm.

 4. Jätte bra skrivit. Jag tycker man ska lägga mera pengar åt forskningen än medicin till industrin. När jag fick reda på att jag hade en tumör i bröstet. Så frågade de om jag ville vara med i en studie om hur de ska få fram en bättre metod för mammografi undersökning.Jag tycker att det är viktigare att lägga pengar på det än på medicinering.

 5. Tack för det här inlägget. Jag har oxo slutat köpa ”rosa” saker. Jag blev helt förfärad när man ska köpa sockerstinna produkter! Om jag ska skicka några pengar för forskning kommer jag att använda mig av ”Lion´s” – deras cancerpengar går till 80% till rätt ställe.. Inte till en massa ”omkostnader”. Jag har haft cancer 2 ggr – så det här är viktigt för mig… Och jag blir förtvivlad av folks okunnighet om det här… Jag brukar säga ”utbilda/upplys kvinnorna – så blir det allra bäst”. Kvinnor har mycket större makt än vad de tror – det gäller inte bara i utvecklingsländer – utan även här i Sverige och övriga världen. För – det är kvinnor som köper mat, lagar den, serverar den. Om kvinnorna kan och vet – då blir allting bättre…

  1. Cancerfondens grundtanke är att cancer inte kan förebyggas utan måste behandlas och behandlingen består av strålning, kemoterapi (cellgifter) och kirurgi. Därför läggs deras forskningsanslag just på att ta fram patenterbara läkemedel som genererar miljardinkomster till läkemedelsbolagen som t ex AstraZeneka som samarbetar med Rosa Bandet.
   Cancerfondens hemsida skriver så här:
   ”Det finns ingen forskning som visar att någon speciell diet botar en cancersjukdom. Däremot finns mycket forskning om hur vi bör äta för att förebygga cancer och andra sjukdomar.”
   Jag undrar vilken den förebyggande maten är som Cancerfonden skriver om. Är det rosa bullar och Geisha-choklad?
   På deras hemsida står inte ett ord om sambandet mellan socker och cancer. Jag tycker det är skrämmande.

 6. Blir ledsen då jag läser ditt inlägg. Visst finns det problem med insamlingar och läkemedelsindustrin, men utan forskningen och de nya läkemedel som de utvecklat skulle jag inte leva idag. (Det här har jag skrivit om på min blogg: passligt.ratata.fi) Det är tyvärr inte så enkelt att man kan undvika cancer enbart genom sina levnadsvanor. Man har kunnat förknippa många saker med ökad cancerrisk som rökning och lungcancer tex, men det finns mycket som vi ännu inte vet. Jag har aldrig rökt, har alltid hållit normalvikt, varit i bra kondition och ätit hälsosamt. Trots det har jag drabbats av aggressiv långt metastaserad njurcancer, redan som 43 åring. Alla gör självklart sina beslut om vad de vill stöda, men jag tror man behöver vara lite försiktig med sina uttalanden så man inte sårar andra människor.

  1. Mitt primära syfte var att belysa baksidan av denna just denna kampanj. Att öppnar våra hjärtan och vår plånbok för goda ändamål eller för en medmänniska i en svår situation är naturligtvis otvivelaktigt positiv. Kram- det var inte meningen att såra någon.

 7. Jag blev intresserad och mejlade Cancerfonden. Så här svarade de:

  Tack för ditt mejl angående vår Rosa Bandet kampanj. På vår webbplats kan du läsa om vilka företagssamarbeten vi har i samband med kampanjen. https://www.cancerfonden.se/rosabandet/sponsorer
  Astra Zeneca är inte ett av dessa. Vi har inte något samarbete med något läkemedelsföretag. Cancerfonden är rådgivande i vilka varor som företagen ska lyfta under Rosa Bandet kampanjen, men företagen gör det slutgiltiga valet. Alla produkter i Rosa Bandet-kampanjen granskas av Cancerfondens vetenskapliga sekretariat för att säkerställa att de inte innehåller cancerogena ämnen som kan skada konsumenten. Vi följer också europeisk kodex för cancerprevention och godkänner därför inte produkter med en sockerhalt över 15 %, då dessa anses som sockerrika. Gå gärna in på vår webb och läs lite om oss och om vår kampanj.

  1. Tack för ditt mail. Vad arg jag blir…på cancerfonden. Nej de har inget samarbete med astra…hur kommer det sig då att
   Självaste Breastcancer Awareness Month – det vill säga urmodern till den kampanj som pågår nu i oktober – sponsras till största del av företaget AstraZeneca…

   1. Breastcancer Awareness Month, har de med Cancerfonden att göra? Svaret är nej! Fakta och källkritik borde fler lära sig. Kontakta Cancerfonden och be om fakta om vad just de gör för att förebygga cancer och forska om hur cancer kan botas. Sen kan du även ta en funderare på hur svensk cancerforskning har gått framåt tack vare forskarna som Cancerfonden gett bidrag till.

 8. Cancerfonden är en svensk fristående organisation, detsamma gäller BRO.
  Precis som Emma skriver, läs på Cancerfondens hemsida, ta reda på fakta!
  Vi är många som har Cancerfonden och dess forskare att tacka för ett friskt liv efter att ha haft cancer.

  1. Visst är det så. Fristående organisationer i all ära – Men Pink Ribbon, som Rosa Bandet heter på engelska, har sitt ursprung i USA och är kopplat till läkemedelsbolaget Astra. Rosa Bandet som i dag blivit en internationell symbol för kampen mot bröstcancer, som varje år under oktober –– förenar och engagerar människor över hela världen. I Sverige har Cancerfonden har drivit kampanjen sedan 2003.
   Detta står klart och tydligt även på cancerfondens hemsida. Återigen -det är kampanjen och inte cancerfondens arbete jag kritiserar.
   Det är minst sagt sorgligt att se ideella organisationer som Cancerfonden– som man i grunden känner stark sympati för – mer och mer förvandlas till kommersiella insamlingsföretag som inte är främmande för aggressiv och oetisk marknadsföring. Från att ha startat som ideella folkrörelser verkar man nu se sig i första hand som »varumärken«, låter ändamålen helga medlen och har maximering av insamlade pengar som det helt övergripande målet.

Kommentera