Du går in i mataffären med en lista på tio saker, och kommer ut med två proppfulla kassar. Hur gick det till egentligen?

Enligt konsumentverket har få konsumenter   (endast 10 % ) shoppinglistor när de ska handla mat.  Dessa shoppinglistor  innehåller dessutom ofta uttryck som frukost eller liknande. Det finns alltså gott om utrymme för att låta sig inspireras. Flertalet, av alla kunder som går in i en matbutik under de mest typiska shoppingtiderna – vardagar efter jobbet – går in för att köpa något till middag. Vad som ska köpas till middag är dock inte planerat. Mot bakgrund av detta har olika undersökningar visat att ungefär 2/3 av alla köpbeslut påverkas i butiken. Det här är väldigt intressant tycker jag! Jag har dykt ner i detta ämne för att utforska det mer på djupet. Häng med!

 

Hur vi luras till impuls köp i matbutiken – Så genomskådar ni butikernas säljknep

Jag har gjort en högst ovetenskaplig undersökning av min dagligvarubutik. Tanken var att undersöka hur väl teorin jag läst kring köpbeteende stämmer överens med min lokala butiks varuexponering. Jag är även intresserad av om ni läsare har upptäckt dessa eller något annat säljknep i era matbutiker. Kommentera – jag vill höra av era erfarenheter!

coopet.JPG

Denna härliga höstdag parkerar jag bilen på Coop Enebyängens stor nästan öde, parkering. Jag greppar tag i en enorm kundvagn som är mer än fyra gånger så stor än jag skulle behöva. Det gör ingenting för mig då jag placerar två av mina barn i kundvagnen 🙂 Nu är det inte, enligt handlaren, meningen att man ska fylla vagnen med barn…det har nämligen visat sig att ju större kundvagnar en butik har, desto mer handlar kunderna…

I entrén hos COOP bjuds jag och barnen på Popcorn. Det första vi  möts av inne i butiken är ett hav av  blommor, frukt och grönsaker. Tror ni att det är en slump? Nej, det är mycket medvetet. Att mötas av en färggrann och inspirerande avdelning ska väcka  köplust Färggranna, fräscha frukter ger butiken ett levande intryck. Då flera av produkterna dessutom byts ut efter årstid så pulserar avdelningen av liv och förändring.


Barnen bjuds på en klassisk gratisbanan och och sitter lugnt och mumsar i kundvagnen. Denna gratis frukt är, från butikens sida, inte bara av omtanke om barnen. Får dessa små konsumentparasiter lågt blodsocker och blir griniga får föräldrarna mer bråttom och handlar mindre.

Ingången ligger till vänster och det blir naturligt att gå ett högervarv. Coop har alltså inte valt att  tvingas oss att gå i vänstervarv genom butiksgångarna. Ett vänstervarv ska enligt forskning öka försäljningen med tio procent. Hur ser det ut i era butiker? Höger eller Vänstervarv? Ènligt forskning gjord på Handelshögskolan i Stockholm, tror man att denna ökade försäljning  beror på att de flesta högerhänta och det gör det lättare att ta något som är till höger istället för att behöva luta sig över kundvagnen för att ta tag i en vara från vänster.

Hyllorna är välfyllda och frontade, dvs de ser ut att vara välfyllda. Enligt teorin är varornas placering på hyllorna noga planerat. I mitten av hyllan, på ögonhöjd, finns de varor som butiken helst vill sälja. Det är svårt för mig som amatör att avgöra om det är just så i denna butik – med förmodligen varor som går åt och är populära. De billigaste varorna är oftast längst ner och det stämde bra i denna butik.

Jag hittar nedsatta varor med kort datum. Det gillar jag dessa slinker ner i korgen. Förvånande att kortdatum räknas som två dagar framåt i tiden…den när är framtiden kort datum?! Dessa nedsatta varor är ofta rena fyndet! Våga dyka ner i korgen bara!

Denna söndag bjuds jag på provsmakning, det tycker jag är trevligt. Smaka gärna – men känn er inte tvungna att köpa produkten. Detta är ren marknadsföring –  Provsmakningar tiodubblar ofta försäljningen!

Butikens gavlar är butikens annonser. Om en vara placeras på gaveln så ökar försäljningen i snitt med 400 procent. Butiken kan även plocka bort några varor  eller ”stöka till ”på en nyuppställd pall. Det ska se ut som om någon har varit där eftersom ingen vill ta första produkten…

Gavlarna på Coop är dessutom belysta med Spotlights och får till och med krossade tomater att se exklusiva ut…

Mjölken hittar jag längst in i affären. Butiken är planerad så att vi inte direkt ska kunna gå till mjölkhyllan, utan vi måste gå via flera andra lockelser för att komma till mjölkprodukterna.

Det kan alltså vara butiksplaneringen som gör att vi ofta kommer hem med fler varor än bara mjölk när vi varit i butiken för att köpa ”bara” mjölk.

När jag närmar mig kassan möts jag av en uppsjö  godis och tidningar. Det är också utstuderat. Det är nämligen då, när vi har klarat av alla planerade inköp som vi är som mest mottagliga för impulsköp. Barnen börjar bli rastlösa och lilla Lukas nästan kastar sig ur vagnen när han får se lösgodiset som strategiskt placerats vid kassan…men detta går jag inte på…han får inte sin vilja igenom. Men jag måste erkänna att det har hänt att en trött fembarnsmamma, efter en kaoshandling, inte orkat stå emot och att en chokladkaka har blivit den enkla räddningen…

Visste ni att…

Butikerna övervakar kundernas köpbeteende genom övervakningskameror, eller helt enkelt genom att följa kundernas väg genom butiken.Det är väldigt viktigt för butiken att veta hur kunderna rör sig i affären. Man måste förnya sig då kundernas beteende förändras.

  1. Det funkar inte på män, min sambo gör som när alla män handlar i vilken affär som helst, han handlar som om någon sitter utanför och klockar honom haha.

    Intressant synvinkel iaf, Har inte tänkt så mycket på det där men nu kommer jag att göra det. Jag har dock märkt av det i andra butiker som t ex Netonnet. Där kan man inte ta en genväg till kassan utan måste gå igenom hela butiken för att komma ut. De har haft en genväg men sedan stängde de av den. Helt otroligt! Och vad har de vid kassorna? Massor av stora behållare (vet inte rätt ord) fyllda med extra stora godispåsar och stora prisskyltar ovanför. Dock är det inte alltid så billigt om man tänker efter, Fast det är ju inte meningen man ska göra det. Tänka efter alltså.

    1. Min man är likadan…jag ger honom en lista och har jag inte skrivit mängden – tex. Lax 800g så kommer han hem med en liten lax på 100g och säger…det stod ju bara lax…Men hallå vi är 7 personer;-)

Kommentera