Ägg är ett näringsrikt livsmedel med proteiner, viktiga fettsyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessutom är har det lång hållbarhet.

Bäst före-datum på ägg sätts 28 dagar från värpdagen, men  Om man förvarar ägg i kylskåp med den spetsiga delen nedåt har  ägg en hållbarhetstid på två till tre månader.

Att bäst före datum sätts 28 dagar efter värpning  beror på att märkning och förvaring av ägg lyder under en EU-lagstiftning. I de flesta EU-länder förvaras ägg i rumstemperatur. Dessutom är cirka 30 procent av äggen inom EU bärare av salmonellasmitta. Därav det relativt korta bäst före-datumet.
Svenska ägg är salmonellafria och man känner på lukten om ägget är dåligt och bör kasseras. Använd sunt förnuft och lita till ditt luktsinne för att avgöra om ägget är ätligt eller inte

gammalt äggEtt färskt ägg har en hög toppig gula med vitan liggande tätt runt om. Ett äldre ägg har plattare gula. Så länge det luktar okej går det att äta. Om du vill kontrollera äggets färskhet med skalet på kan du lägga det i rikligt med vatten. Ett urfärskt ägg lägger sig på botten medan ett ägg som är drygt en vecka gammalt reser sig lite upp och ett äldre ägg flyter upp till ytan. Om ägget flyter betyder det INTE att du måste slänga det. Först när du knäcker ägget kan du avgöra det. Bara om ägget luktar illa behöver du undvika det.

Ett hårdkokt ägg håller sig i minst en vecka i kylen.  Kyl det inom två timmar efter kokningen. Förvara ägget med skal i en förslutningsbar behållare för att minska risken att ägget tar smak av annat som finns i kylen.

Kommentera