Varje år (källa naturvårdsverket) slänger varje person i Sverige i genomsnitt 81 kg matavfall.  Av detta är ca 28 kilo per person att klassificera som just matsvinn. I dessa siffror inkluderas  inte de 26 kilo, som enligt en annan  rapport från Naturvårdsverket,  i genomsnitt hälls (per person)  i vasken (t ex kaffe, mejerivaror, juice/läsk/vin/öl och fasta matrester som sköljs ut i diskvattnet mm). Den verkliga siffran på just matsvinn skulle i det fallet bli ca 54 kilo per person och år. Det är en hårresande hög siffra,

Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3000 – 6 000 kr per år på att minska sitt svinn. Svinnet påverkar också för miljön. Att producera mat påverkar klimatet och bidrar även till övergödning. Allt detta sker helt i onödan om vi sedan slänger bort maten.

Bildresultat för minska matsvinnet

Jag tror att nästan varje person kan göra något för att bli lite bättre på att inte kasta mat. Ansvaret ligger absolut inte ens främst på hushållen samlade avtryck av matsvinnet, men det är lättast att ”gräva där man står” och påverka sig själv. Genom att först vara ett gott föredöme kan man därefter påverka andra.

Själv var jag hyfsat duktig på det ett tag, men nu har vi plötsligt kommit ur fas hemma och jag märker att vi börjat slänga mer mat igen. Jag vill därför uppmärksamma detta och inför en ny återkommande kategori i bloggen ”Minska matsvinnet”. Målet är att vårt hushåll ska ha ett minimalt matsvinn och en strategi för hur detta ska ske redan till årsskiftet.  Jag kommer att ge information och enkla tips på hur vi  och ni kan jobba för att genomföra detta. Anta utmaningen ni med och gör en insats för er ekonomi och för vår miljön

 

Kommentera