Jag handlade på ICA Maxi i Sollentuna igår. När jag kom in i butiken  överöstes jag av budskapet ta en ”rosa månad”. Detta syftade till att jag  genom att köpa ”rosa” varor i butiken skulle bidra till att sponsra rosa bandetkampanjen. Så långt låter allt bra, eller hur? Första tanken blev naturligtvis att köpa både rosa ägg och rosa toalettpapper. I kassan frågade kassörskan om jag inte skulle köpa ett rosa band också. Visst, sa jag och lämnade butiken med mina rosa varor och mitt rosa band prydligt fäst på bröstet.

Väl hemma började jag fundera över denna rosaskimrande kampanj. Är den verkligen så helylle som den verkar eller finns det en baksida? Jag började göra efterforskningar och detta är en sammanfattning på vad jag kom fram till.

Visste ni t.ex. att  det finns två olika rosa band vars inkomster hamnar i två olika kassor?

Det ena ser ut så här:

Bakom det står Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation. För varje köpt band går pengarna främst till forskningen inom bröstcancer.

Det andra ser ut så här:

Bildresultat för cancerfonden rosa band

Bakom denna står Cancerfonden som skänker ca 80% av vinsten från försäljning till all sorts cancerforskning.

 

Innan jag fortsätter  vill jag vara tydlig med att jag inte är emot insamlingar till förmån för bröstcancer eller andra välgörande ändamål, dock tycker jag att det finns anledning att vara kritisk även till denna typ av verksamhet. Att innan  man  sveps med i kampanjen och stolt visar upp sitt rosa band – ska vara på det klara med vad det faktiskt är man skänker pengarna till.

Kampanjs huvudsponsor är AstraZeneca,  ett av världens största och mäktigaste  läkemedelsbolag. Detta ägs bland annat av ICI som tillverkar bekämpningsmedel, insekticider och plaster. ICI och AstraZenecas kemiska fabriker släpper dagligen ut potentiella cancerframkallande föroreningar i miljön som har ett direkt samband med bröstcancer.

Hmm…men kanske kan man ha överseende med detta ,  AstraZeneca har ju trots allt tagit fram läkemedlet Tomoxifen som är en effektiv behandling vid bröstcancer? Dessvärre är en välbelagd biverkning av detta läkemedel en ökad risk för cancer i andra organ.

Ser ni kopplingen: Köper du Astras produkter kan du få cancer, bli behandlad med medicin från samma bolag , som i sin tur orsakar andra typer av cancer. Bakom allt denna girighet säljs det söta rosa rosetter som ska hjälpa folk att få ökad medvetenhet för bröstcancer. Och samma företag tjänar pengar även på det i slutändan.

Men forskningen då?

Astra lägger stora summor på att hitta botemedel mot bröstcancer men varför läggs inte några summor på förebyggande medel och att motverka cancerframkallande ämnen i vår miljö?  Helt enkelt därför att Astra  skulle förlora på det.

Andra Frågor som jag tycker man ska ställa är: Hur mycket får man profitera så länge en slant går till hjälpande verksamhet? och hur kan BRO och Cancerfonden tillåta märkning av rosa varor som kan vara cancerogena?

Nästa gång du ser rosafärgade produkter: Fundera på om du blir lurad att tro, att du hjälper cancersjuka genom att stödja forskning medan du egentligen stödjer ett företag som producerar cancerframkallande produkter och tjänar pengar på det.

Kvinnor kan göra en egen insats för att eliminera bröstcancer  istället för att låta stora företag eller andra kapitalintressen definiera dagordningen. Sprid kunskap om förebyggande åtgärder. Cancerepidemier är inte något stort mysterium. Orsakerna till cancer är väl kända: dålig kost, giftiga ämnen i vardagsmiljön,  livsstil,  miljögifter, kemikalier, läkemedelsbehandlingar etc.

Alternativa insatser kan vara att stötta milöorganisationer som utövar påtryckningar mot kända miljö- och cancerframkallande ämnen. På så vis skulle bröstcancermånaden faktiskt kunna vara ett kraftfullt sätt att utbilda kvinnor om de verkliga orsakerna, samt sprida kunskap om förebyggande åtgärder.

Jag vill vara med och hitta en lösning – men jag tänker inte svepas med i detta rosa jippo utan  välja sättet med omsorg och noggrannhet så det står i relation till mina egna värderingar!

Vad har ni för åsikter om detta?

 

Kommentera